8.1.2024 klo 9.30
Pfizerin tekemä työ lääkkeiden saatavuuden eteen, uusien rokotteiden ja antibioottien tutkimus- ja kehitysohjelmat sekä vastuulliset valmistuskäytännöt saavat jälleen kiitosta The Access to Medicine -säätiön (ATMF) julkaisemissa raporteissa.
ATMF:n Mikrobilääkeresistenssiohjelma (Antimicrobial resistance programme) kannustaa lääkeyrityksiä kehittämään ratkaisuja mikrobilääkeresistenssiongelmaan seuraamalla ja mittaamalla säännöllisesti yritysten resistenssin leviämistä ehkäiseviä toimia. ATMF julkaisi hiljattain kaksi raporttia, joissa päivitetään toimien edistymistä.
Vastuullinen lääkevalmistus -raportti tarkastelee lääkeyritysten vastuullista tuotantoa edistäviä toimenpiteitä, AMR Benchmark Opportunities -raportti puolestaan katsoo, kuinka lääkeyritykset ovat vastanneet vuoden 2021 Antimicrobial Resistance Benchmark -raportissa heille asetettuihin haasteisiin mikrobilääkeresistenssin vastaisessa taistelussa ja lääkkeiden saatavuuden parantamisessa.
Pfizer on sitoutunut uusien hoitojen kehittämiseen tartuntatauteja vastaan ja etsii myös aktiivisesti yhteistyökumppaneita löytääkseen uusia keinoja auttaa vakavista infektioista kärsiviä potilaita. Huolimatta mikrobilääkkeiden rajallisesta kaupallisesta potentiaalista Pfizerilla on kliinisessä kehityksessä tälläkin hetkellä uusia antibiootteja ja sienilääkkeitä, mikä saa kiitosta ATMF:ltä.
Tunnustusta saa myös Pfizerin käynnistämä, maailmanlaajuisen terveydenhuollon epätasa-arvon poistamiseen tähtäävä aloite, Accord for a Healthier World, joka mahdollistaa kestävän, tasapuolisen pääsyn voittoa tavoittelemattomasti lääkkeisiin ja rokotteisiin, joihin Pfizerilla on maailmanlaajuiset oikeudet. ATMF korostaa sopimusta huomattavana edistysaskeleena koko alalla lääkkeiden asianmukaisen saatavuuden puitteissa, sillä aloite koskee yli miljardia ihmistä 45:ssä alhaisen ja keskitulotason maassa.
Pfizerin työ mikrobilääkeresistenssiä vastaan ulottuu myös lääkkeiden valmistusprosesseihin. Vastuullinen lääkevalmistus -raportti nostaa esiin panostukset vastuullisen tuotannon hyväksi. Antibioottien valmistuksessa syntyvän lääkejätteen puutteellisen käsittelyn ja hävityksen seurauksena antibioottijäämiä voi päätyä ympäristöön, minkä vuoksi maaperän ja vesistöjen mikrobit voivat alkaa kehittyä vastustuskykyisiksi valmistetuille antibiooteille. Vastuullisempien valmistusmenetelmien käyttöönotto onkin olennaista mikrobilääkeresistenssin vastaisessa taistelussa.
Pfizerille on tärkeää, että lääkeainejätteen käsittely- ja hävittämisprosessit ovat läpinäkyviä ja vaikutukset ympäristöön minimoidaan. ATMF pitää merkittävänä, että vastuullisen valmistuksen periaatteet on ulotettu myös omien tehtaiden ulkopuolelle, sillä Pfizerille lääkeaineita toimittavat kumppanit on sitoutettu toimimaan Pfizerin standardien mukaan.
Johtavana lääkevalmistajana Pfizer on sitoutunut suojelemaan yksilöitä kaikissa elämänvaiheissa ja torjumaan vakavia tartuntatauteja maailmanlaajuisesti. Mikrobilääkeresistenssin leviämisen hidastaminen edellyttää yhteistyöhön perustuvaa ja monitahoista lähestymistapaa, jota yksikään yritys ei pysty yksin ratkaisemaan. Toimiala onkin osoittanut kykyä tarttua yhdessä ongelmaan ja edistysaskeleita on jo otettu mikrobilääkeresistenssin leviämisen taltuttamiseksi.
***
The Access to Medicine Foundation on itsenäinen, voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii muokkaamaan terveydenhuoltoekosysteemiä kannustamalla yrityksiä parantamaan lääkkeidensä saatavuutta myös köyhissä maissa.
Lisätietoa: