24.9.2024 klo 14.00
Euroopan migreenipäivänä torstaina 12.9. Suomen Migreeniyhdistyksestä ja lääkealan yrityksistä koostuva Migreeniverkosto lanseerasi Migreeniystävällinen työpaikka -sertifikaatin. Se on työnantajille konkreettinen teko, jonka avulla migreeniä sairastavien asemaa työelämässä voidaan parantaa.
Migreeniverkoston ovat perustaneet vuonna 2023 yhteistyössä Migreeniyhdistys sekä AbbVie, Lundbeck, Pfizer ja Teva. Verkoston lanseeraama Migreeniystävällinen työpaikka -sertifikaatti on uusi aloite, jonka avulla tavoitellaan työelämän muuttamista migreeniystävällisemmiksi. Sertifikaatti tarjoaa työnantajille konkreettisia työkaluja migreenin huomioimiseen ja edistää avointa keskustelua sairaudesta työpaikoilla.
Migreeniystävällinen työpaikka -sertifikaatti käynnistetään noin vuoden kestävällä pilottijaksolla. Mukana ovat IT- ja liiketoimintakonsulttiyhtiö CGI, eläkevakuutusyhtiö Veritas sekä digi- ja markkinointitoimisto MEOM.
Migreeniystävällinen työpaikka -sertifikaatissa organisaatio saa itselleen listan migreeniystävällisistä teoista, joista jokainen työnantaja valitsee toteutettavat kohteet ja sopii konkreettisten parannusten toteuttamisesta. Tekojen avulla voidaan vaikuttaa migreeniä sairastavien hyvinvointiin sekä pyrkiä vähentämään sairaudesta aiheutuvia kustannuksia.
Migreeni on aikuisiän yleisin neurologinen sairaus, jota sairastaa arviolta noin 700 000 suomalaista. Suurin osa migreeniä sairastavista on työelämässä. Migreeni on naisilla selvästi miehiä yleisempää – tautitaakkaa selvittävän Global Burden of Diseases -tutkimusohjelman mukaan maailmanlaajuisesti noin 19 % naisista ja 9 % miehistä sairastaa migreeniä. Migreenin seuraukset ulottuvat kipua laajemmalle, sillä se vaikuttaa sairastavan jokapäiväiseen elämään opiskelusta ja työnteosta sosiaalisiin suhteisiin ja aktiviteetteihin.
Migreeni aiheuttaa työnantajille ja yhteiskunnalle merkittäviä kustannuksia. Sairauspoissaolojen lisäksi kustannuksia tuo alentuneen työtehon myötä sairausläsnäolo, eli se, että migreeniä sairastavat työskentelevät migreenikohtauksen aikana.
Pilottijakson tavoitteena on testata sertifikaatin toimivuutta kolmen työyhteisön kohdalla noin vuoden ajan. Tämän jälkeen jatkokehitetty varsinainen sertifikaatti lanseerataan vuoden päästä ja se tulee kaikille työnantajille avoimeksi vuoden 2026 alusta alkaen.