4.12.2023 klo 13.00
Olemme tehneet aktiivista yhteistyötä Suomen Migreeniyhdistys ry:n kanssa kuluneina kahtena vuonna. Yhdessä pyrimme lisäämään tautitietoisuutta ja mahdollistamaan hyvää elämää migreeniä sairastaville.
Kesällä 2022 teimme Migreeniyhdistyksen kanssa migreeniä sairastaville hoitoselvityskyselyn, johon saimme huikean määrän vastauksia eli 4 659 vastausta. Kyselyn tuloksiin voit tutustua täältä: Suomalainen kyselytutkimus: Migreeni kuormittaa arkea monin tavoin.
Keväällä 2023 julkaisimme yhteistyössä MigreeniPodin, josta ensimmäiset 6 jaksoa on julkaistu. Teemoja ovat Migreeni ja työelämä, Migreeni ja mielenterveys, Migreenin monimuotoisuus, Migreeni ja hormonaaliset muutokset, Migreeni ja perinnöllisyys sekä Migreeni ja arki. MigreeniPodit ovat kuunneltavissa Spotifyssa.
Migreeniviikkoa vietetään vuosittain syyskuussa, ja tuolloin tuotimme yhdessä Migreeniverkoston ja Migreeniyhdistyksen kanssa kokemusasiantuntijavideoita, joihin voit tutustua Migreeniyhdistyksen sivuilla: https://migreeni.org/.
8.3.2023 perustettiin Migreeniverkosto yhdessä Suomen Migreeniyhdistys ry:n, Pfizerin, AbbVien, Tevan ja Lundbeckin kanssa. Tavoitteemme verkostossa on lisätä migreenitietoisuutta ja parantaa migreenipotilaiden asemaa. Kyseessä on yleisin aikuisiän neurologinen sairaus, mahdollisuudet parantaa kansanterveyttä migreenin paremmalla tunnistamisella ja hyvällä hoidolla ovat valtavat. Migreeniin on olemassa toimivia hoitokeinoja, jotka parantavat migreeniä sairastavien elämänlaatua.
On tärkeää, että kaikki migreeniä sairastavat saavat diagnoosin oikea-aikaisesti ja että hoidon ja ohjauksen tasalaatuisuus pystytään turvaamaan koko maassa. Verkoston tavoitteena on myös lisätä migreeniä sairastavan ymmärrystä ja vastuunottoa oman hoitonsa kokonaisvaltaisesta onnistumisesta.
Vuosien 2023–2024 Migreeniverkoston toiminnan tavoitteeksi olemme myös yhdessä asettaneet entistä paremman migreenin tunnistamisen ja tunnustamisen työelämässä. On tärkeää, että työpaikoilla uskalletaan puhua migreenistä mahdollisesti avoimesti, ja samalla pystytään lisäämään migreeniä sairastavien psykologista turvallisuutta työyhteisössä.