Ota yhteyttäOta yhteyttäPfizerProTerveyden tukena Sivustokartta
HomeAjankohtaistaBlogitLääkeyhtiöiden ja start-up-yritysten yhteistyön voittaja on potilasLääkeyhtiöiden ja startup-yritysten yhteistyön voittaja on potilasBlogi

06.10.2022 klo 11.00

Hoidon digitaaliset tukimuodot tuovat pitkäaikaisten sairauksien kanssa eläville potilaille tukea myös vastaanoton ulkopuolella. Ne paketoivat lääkeyhtiöiden ja terveydenhuollon ammattilaisten lääketieteellisen osaamisen ja teknologiayritysten digiosaamisen potilaiden taskuun sopivaksi ratkaisuksi. Tulevaisuudessa digitaalisuuden rooli osana potilaan hoitopolkua tulee kasvamaan.

Elämänmittaisten sairauksien kanssa eläminen ei ole pelkkää lääkehoitoa. Kroonisissa ja pitkäaikaisissa sairauksissa potilas saattaa tavata terveydenhuollon ammattilaisen vain muutaman kerran vuodessa. Vastaanoton ulkopuolella hän voi kuitenkin kaivata motivaatiota lääkehoitoon, tukea arjen terveellisiin ratkaisuihin ja henkiseen hyvinvointiinsa, helposti tavoitettavaa vertaistukea ja tietoa sairastamastaan sairaudesta.

Tämän tunnistetun tarpeen myötä sairauksien erilaiset digitaaliset tukimuodot ovat olleet lisääntymässä jo muutaman vuoden ajan. Taskuun mahtuva sovellus on helppoa tuoda osaksi potilaan päivittäistä elämää.

Uusien lääkeinnovaatioiden kehittäminen on ydinaluettamme, ja tavoitteenamme on tuoda potilaiden käyttöön uusia lääkeinnovaatioita, jotka vaikuttavat merkittävällä tavalla heidän elämäänsä. Teemme tiivistä yhteistyötä potilasjärjestöjen, apteekkien ja terveydenhuollon kanssa. Tiedämme, miten tuoda uusimmat tuen muodot potilaiden saataville. Sovellusten teknologiset ratkaisut eivät kuitenkaan ole ydinosaamistamme. Siksi olemme hakeneet aktiivisesti yhteistyökumppaneita digitaalisten tukimuotojen tutkimiseen ketterältä startup-kentältä.

Sovelluksesta tukea IBD-potilaille

Esimerkiksi islantilaisen SidekickHealth-ohjelmistoyrityksen kanssa kehitimme vuonna 2020 tulehduksellisia suolistosairauksia eli IBD:tä sairastavien arkea tukevan mentorisovelluksen, jonka piirissä on tällä hetkellä noin 3 500 potilasta.

SidekickHealthin syväosaaminen digiteknologioista ja sen yhdistyminen käyttäytymistieteisiin täydentää erinomaisesti omaa osaamistamme. Ensiarvoisen tärkeää on, että potilasjärjestö on ollut tiiviisti mukana yhteistyössä. Olemme pystyneet yhdessä hyödyntämään meille kertynyttä tietoa IBD:tä sairastavien potilaiden arjen haasteista ja tarpeista. SidekickHealth paketoi potilaiden tarpeet digitaalisen tukiratkaisun muotoon.

Startup-maailma on meille uusi aluevaltaus. Kyvykkyys- ja osaamismielessä olemme kasvaneet vain muutamassa vuodessa huimasti. SidekickHealthin osaajat ovat opettaneet meille ketteryyttä ja  pienten epäonnistumisten sietämistä ja niistä oppimista. Yhdessä jaamme näkemyksen siitä, että teknologia on yksi tulevaisuuden terveydenhuollon infrastruktuurin kulmakivistä.

Suurin voittaja ovat kuitenkin potilaat. IBD on sairaus, joka voi pahimmillaan sanella voimakkaasti potilaan arjen kulkua. Sen kanssa eläminen koetaan usein uuvuttavaksi[1]. IBD myös yleistyy jatkuvasti. Vuoden 2021 lopussa Suomessa oli lähes 56 000 IBD-diagnoosin saanutta. Vuosittain uusia diagnooseja tehdään yli 2 500.[2]

Yhdistämällä voimamme voimme tarjota potilaiden käyttöön viimeisintä teknologista kehitystä edustavan tukimuodon, jonka taustalla on syvällinen ymmärrys heidän sairaudestaan ja arjestaan. Pystymme myös jatkamaan palvelun kehitystyötä potilailta saamiemme kokemusten ja palautteen perusteella.

Digitaaliset tukimuodot osaksi virallista hoitopolkua

Pfizer on sitoutunut edistämään ihmisten terveyttä kokonaisvaltaisesti. Terveydenhuollon tarjoaman lääkehoidon lisäksi monia esimerkiksi IBD:n kaltaisia, arkeen vaikuttavia kroonisia sairauksia sairastavat hyötyvät arkeensa nivoutuvista digitaalisista tukimuodoista, jotka tekevät elämästä vaivattomampaa. Tukimuotojen merkittävyys onkin nousussa ympäri maailmaa. Esimerkiksi Saksassa ja Yhdysvalloissa yksittäiset ratkaisut ovat jo korvattavien hoitomuotojen piirissä. Uskon, että tämä kehitys on edessä myös Suomessa.

Tulevaisuudessa digitaalisten tukimuotojen nivominen osaksi potilaiden virallisia hoitopolkuja yhteistyössä terveydenhuollon kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Näin potilaat saavat tuen oikea-aikaisesti ja synergiassa muun hoidon kanssa. Tämä takaa heille parhaan mahdollisen hyödyn sairautensa kokonaisvaltaisesta hoidosta.

Pekka Lehmus
yksikön johtaja, Primary Care, Pfizer

Lähteet

1. UC Narrative -kyselytutkimus, Pfizer 2018
2.  IBD ja muut suolistosairaudet ry, https://ibd.fi/tietoa-sairauksista/
 

Pfocus-kirjoitussarjassa Pfizerin asiantuntijat kirjoittavat tieteestä, tutkimuksesta ja terveysalasta. Blogissa esitetyt mielipiteet eivät välttämättä vastaa Pfizerin virallista kantaa, vaan asiantuntijat esittävät omia henkilökohtaisia näkemyksiään.

Kaikki blogit löydät osoitteesta: Blogit

PfizerProTerveyden tukena Sivustokartta Pfizer Tuotteet TutkimusVastuullisuusBlogitTiedotteetUutisetOta yhteyttäIlmoita haittavaikutuksestaVerkkopalvelun käyttöehdotSosiaalisen median kanavien käyttöehdotYksityisyyttä koskevat periaatteetEvästeiden käyttöIlmoittaminen haittavaikutuksesta
Jos haluat ilmoittaa Pfizerin tuotteeseen liittyvästä haittavaikutuksesta, voit lähettää tiedot lomakkeella Ilmoita haittavaikutuksesta tai ottamalla yhteyttä puhelimitse: +358 (0) 9 430 040.

©Pfizer Ltd. 2024 Kaikki oikeudet pidätetään. Sivustolla mainittujen tuotteiden merkinnät voivat vaihdella maittain.